Refleksjonsnotat – Digital økonomi og forretningsmodeller

Tilbakeblikk 
Første del av dette semesteret begynner å gå mot slutten og eksamen står for tur. I dette innlegget skal jeg ta et tilbakeblikk på noe av det vi har lært. Vi har blitt introdusert for mange forskjellige og spennende temaer, som jeg ikke hadde noe særlig kunnskap om fra før. Alt fra selvkjørende biler, til 3D-printing av hus. Samfunnet er helt klart i utvikling, og på mange områder tror jeg vi kan se en endring allerede om ikke lenge.  

Temaer vi har vært gjennom i løpet av første del av semesteret er blant annet digitaliseringen frem til nå, kunstig intelligens, blokkjeder og kryptovaluta. Noe av dette kan du også lese i mine tidligere innlegg som jeg har publisert på denne bloggen. Det har vært en spennende første del, og har allerede skaffet meg mye kunnskap på så kort tid. Halvåret med digital markedsføring er intenst, og det er mye som gjennomgås på kort tid, men temaene er spennende og relevant, man kan dra nytte av all informasjonen og ta med inn i hverdagslivet. Det er spennende å se hvordan utviklingen i samfunnet blir til gjennom teknologi, og tenke på at bare om 10år kan mye av det vi ser i dagens samfunn være endret. Kanskje vi 3D-printer husene våre, eller robotiserte armer laget maten våres på kjøkkenet. 

Interessante temaer 
Av alle temaene og teknologiene vi har vært innom i kurset syntes jeg blant annet filterbobler og ekkokamre har vært noe av det mest interessante. Jeg har jo lagt merke til at ulike nettsider annonserer for akkurat de produktene jeg har vært inne å sett på, men at det påvirker nyhetsbildet og politikk i verden er noe jeg ikke hadde reflektert over før jeg satte meg mer inn i det. Det kan jo påvirkes både negativt og positivt. Ikke alle klarer å filtrere det de leser og hører om like godt, og det kan være vanskelig å skille på hva som er sant og ikke. Samtidig kan ekkokamre påvirkes negativt ved å alltid forsterke sine egne meninger når man ser at alle andre også er enige med deg. Man må legge inn en egen innsats for å kunne se andre perspektiver i nyhetsbildet og være kritisk til det man blir eksponert for. Det er fint med egne meninger, men det er også viktig å se andres perspektiver og respektere at andre også er uenige. 

Utviklingen fremover 
I den første delen av kurset har jeg fått ett innblikk av masse nytt og vekket en interesse for utviklingen fremover. Verden er hele tiden under utvikling, så å holde seg oppdatert på nye teknologier og endringer er viktig videre i dagliglivet. Det kan gi negative konsekvenser for bedrifter som ikke følger godt med på teknologien, og det handler om å prøve å være ledende innenfor sitt marked for å kunne lykkes. Vi ser at flere og flere roboter tar over menneskelig arbeidskraft, derfor er det også viktig for videre utvikling at vi finner andre løsninger og arbeidsplasser for ikke å bli fraværende fra arbeidslivet. Jeg tror det å komme seg opp om morgenen, reise på jobb og ha en hverdag fylt med oppgaver er viktig for oss mennesker for at vi føler at vi er til nytte for noe. Det er noe av det jeg har begynt å reflektere mer over, søke og skaffe informasjon om nye teknologier og henge med i nye trender. Dette er i alle fall et viktig felt og relevant for min fremtid som kanskje kommer til å havne med noe innenfor markedsføring eller salg. 

Egen erfaring
Ingen tvil om at det har røket av tastaturet noen kvelder her for å få publisert blogginnlegg. Dagene består oftest av forelesning, bloggskriving, nettkurs og lesing, og kurset går unna som bare det, men i gjengjeld har jeg også lært ekstremt mye på kort tid. Det å opprette blogg for så og skulle publisere det i offentligheten og dele det på linkdin har gjort at jeg har pushet meg litt over komfortgrensa, men etter hvert som man har gjort det noen ganger har det gått seg veldig fint til. Det har vært en effektiv læringsprosess, og ved å skulle skrive om temaene vi har gått gjennom i timen har gjort at jeg lettere lærer, enkelte ting fester seg bedre. På denne måten er jeg nødt til å sette meg godt inn i temaene og lese meg opp før jeg publiserer ett innlegg. Og når man da kan skrive og publisere det på en personlig blogg husker man også bedre i etterkant, og får en god oversikt. 

Helt til slutt må jeg få trekke frem Arne Krokan som har delt masse god kunnskap med oss gjennom sine forelesninger og nettkurset. Opplegget har vært bra, og på så kort tid har det vært gode og lærerike forelesninger, tross for at alt har foregått digitalt. Gleder meg til neste bolk med Cecilie Staude der vi skal ha om sosial kommunikasjon. 

-Trude

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.